Božja noga

Kapela Božja noga je postavljena ob izviru pitne vode.

Še nekaj metrov naprej po hribu navzdol je ob edinem izviru pitne vode postavljena kapela Božja noga, ki se v virih omenja v 18. stol. Staro kapelo so podrli leta 1939, ter leta 1940 začeli graditi malo niže novo po načrtih ing. Simona Kregarja iz Ljubljane. Tu so takrat uredili pipe za romarje in sejmarje in tudi korito za napajanje živine. Leta 1980 so kapeli popravili streho in uredili cesto.

Na pobočju, po katerem se spušča pešpot proti Bistrici, stoji drugo znamenje, tako imenovani Zvezan križ. Sestavljen je iz slopa s posnetimi robovi, toskanskega kapitela in malo ožje kapelice, kjer so bile nekoč vidne podobe Device Marije, sv. Martina, sv.Jurija in sv.Jakoba.

Spredaj ima tudi napis: DAS. CREITZ. TAT. LASSEN. MACHEN. IERG. NARAT. GOTTEN. NAMEN 1612.

Znamenje je v sredini počeno in zvezano z železnim obročem. Verjetno iz tega izhaja tudi ime. Za ta obroč so nekoč romarji zatikali cvetje, kajti verjeli so, da si z njim lahko napovedo smrt ali življenje.

K Svetim goram vodita tudi dve stebrasti znamenji. Prvo je postavljeno na Vrhuncah; to je tako imenovani Osojnikov križ. Štirioglat steber stoji na skali in ima posnete robove. Na nekakšnem kockastem kapitelu je napis: N.D.H.C.T. Vitriri G.Cemelic G.Vlisnek R.D.G.B.P. 1612. Nad tem je kapelica, kjer so bile nekoč še vidne slikarije Matere Božje in sv. Andreja. Po izročilu naj bi znamenje bilo postavljeno v spomin prihoda škofa Hrena na Gore, ko je blagoslovil novo cerkev.